Pannonfíling - A tizedik

Tizedik alkalommal rendezték meg a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót szombaton Veszprémben.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó 2005 óta nyújt bemutatkozási lehetőséget a hazai és határon túli amatőr és független filmes alkotóknak. Október 11-én tizedszer rendezték meg a fesztivált, ezúttal is Veszprémben, az Expresszó Klubmoziban. A rendezvény fővédnöke Porga Gyula, Veszprém polgármestere, a főtámogató pedig a Veszprémi Ünnepi Játékok Kft. volt.

A "rövid filmek hosszú napján" a szép számú közönség - közel 70 érdeklődő fordult meg a találkozón - huszonnyolc rövidfilmet láthatott, amelyek között akadt kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film, videóklip, és filmetüd is. A nézők a filmnézés mellett a filmek alkotóival és a zsűrivel is beszélgethettek a látottakról, több rövidfilmről is izgalmas eszmecsere alakult ki. A vetítés és beszélgetés mellett technikai workshopokon is részt vehettek az érdeklődök - bemutatkozott a hazai fejlesztésű Linear kameramozgató rendszer, valamint a drónokkal forgató Skytech Films -, és megtekinthették Debreczeny Zoltán minikiállítását.

A nap végén a szakmai zsűri - amelyet Gecs Mónika (Vekkord Összművészeti Egyesület alelnöke és művészeti koordinátora), Buvári Tamás (rendező, forgatókönyvíró), Kövi Gergő (rendező, forgatókönyvíró, a tavalyi találkozó nyertese) és Réz András (filmesztéta, forgatókönyvíró) alkották - döntött a 10. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó helyezéseiről. Az első díjat Nagy Kálmán kapta, Gubanc című alkotásáért. A második helyezett Bunda Balázs és Varga Máté Út a boldogsághoz című kisfilmje, a harmadik helyezett pedig Szalkai Péter Symbolica című alkotása lett. A nyertesek 100.000,- forint pénzjutalmon osztozhattak, valamint belépőket nyertek a 2015-ös VeszprémFest koncertjeire.

A budapesti Polifilm Műhely különdíját Szelestey Bianka kapta, A visszautasíthatatlan ajánlat című filmjéért. A közönség pedig Bunda Balázs és Varga Máté Út a boldogsághoz filmjét szavazta meg a legjobbnak, így hozzájuk került Debreczeny Zoltán "Egy jó hely szelleme" című festménye.