XI. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó

Veszprém - Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót szombaton Veszprémben. A fesztivál győztes filmje egy testvérkapcsolatot feldolgozó rövidfilm lett.

A találkozó Buvári Tamás workshopjával kezdődött, aki a Veszprémben és környékén forgatott, közösségi összefogással készülő Szeretföld című játékfilmről beszélt az érdeklődőknek. A Magyar Filmszemle-díjas rendező nem csak a film készüléséről mesélt, de filmelméleti előadásában hasznos tanácsokat adott a filmeseknek is.

A "rövid filmek hosszú napján" a szép számú közönség - köztük sok filmes alkotó - huszonkét rövidfilmet láthatott, amelyek között akadt kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film és filmetüd is. A nézők a Pannonfíling hagyományai szerint a filmnézés mellett a filmek alkotóival és a zsűrivel is beszélgethettek a látottakról, több rövidfilmről is izgalmas eszmecsere alakult ki. Az idei találkozónak két újdonsága volt: előzsűri válogatta ki a versenyprogramba kerülő filmeket, valamint idén a szervezők a PannonSzmájli különdíjjal ösztönözték a vidámabb, viccesebb filmek nevezését.

A szakmai zsűri - Horváth Virág (újságíró), Buvári Tamás (rendező, forgatókönyvíró), Nagy Kálmán (rendező, a tavalyi győztes) - az est végén Ugron Réka és Fekete Ludovic, "Amit gondolok az egészről" című filmjét találta a 11. Pannonfíling Mozgóképes Találkozó legjobbjának. A második helyezett az Elephant Studio "A toll" című alkotása, a harmadik pedig Engelmann Péter "#Help" kisfilmje lett. Karácsony Péter "Sült kacsa" című filmje különdíjat kapott a zsűritől, a közönségnek pedig "Fekete kecske" című filmje tetszett a legjobban. A legviccesebb filmnek járó PannonSzmájli díjat Király Róbert kapta, "A verseny" című rövidfilmért.

Az ingyenes rendezvény fő támogatói a VeszprémFest Veszprémi Kultúráért Alapítvány, és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata volt.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, amely 2005 óta a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja, ahol hazai és határon túli független filmesek mutathatják be alkotásaikat. Az elmúlt tízenegy évben több száz kisfilmet láthatott a közönség, számtalan műfajban és stílusban.